Ρινοπλαστική, Πλατική μύτης, Ρινοπλαστική Δρ. Λύρας  
Plastic Surgeon, Rhinoplasty
 
about us contact
 
Πλαστικός Χειρουργός
 
(0030) 210-7219660
Βασ. Σοφίας 57, Κολωνάκι,
115 21 Αθήνα, Ελλάδα
lyras@lifting.gr
 

Η πλαστική της μύτης

ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ

Στη ρινοπλαστική εκτός από το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα είναι απαραίτητη η διατήρηση της λειτουργίας της ρινός.Έτσι, η ταυτόχρονη παρουσία εξειδικευμένης θεραπείας διασφαλίζει άριστο αποτέλεσμα.
 Η ρινοπλαστική βελτιώνει ή διορθώνει  δυσμορφίες, τραυματισμούς, ανατομικές ανωμαλίες ή αποκλίσεις.  
Το ρινικό διάφραγμα υποστηρίζει το σκελετό της μύτης και διασφαλίζει την είσοδο του οξυγόνου μέσω της αναπνοής.Σκολίωση, απόφραξη, ροχαλητό, αναπνευστικές δυσλειτουργίες, αποκαθίστανται με τον ευθειασμό του διαφράγματος.
Επίσης, οι ρινικές κόγχες πρέπει να λειτουργούν σωστά Οι ανάγκες χειρουργικής παρέμβασης μπορεί να αφορούν το μέγεθος, το σχήμα της μύτης, της άκρης μόνο (του ακρορινίου) ή των ρουθουνιών, το πλάτος, η μύτη μπορεί να χρειάζεται επίσης, ανόρθωση ή σμίλευση. Η απαλλαγή λοιπόν, από αντιαισθητικές ατέλειες της μύτης, μπορεί να δώσουν χωρίς να αλλοιώσουν την έκφραση του προσώπου, άλλη ένταση και δυναμική στο πρόσωπο γιατί η μύτη αποτελεί όργανο κυριαρχίας.

Η διόρθωση μπορεί να αφορά συνολικά την μύτη ή τμήματα αυτής.

Η επέμβαση τεχνικά ξεκινά με ειδική εργασία μέσα από τα ρουθούνια με μικρές εσωτερικές τομές όπου επιτρέπεται η είσοδος των εργαλείων ώστε να εργαστεί ο χειρουργός στον οστεϊνό ή τον χόνδρινο σκελετό, τα ράμματα είναι λεπτά και απορροφήσιμα.Η επέμβαση γίνεται μετά το 18ο έτος της ηλικίας.Η αναισθησία είναι κυρίως γενική και για μικρή βελτίωση, τοπική.

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ  

Η πρώτη επίσκεψη είναι πολύ σημαντική. Ειδικά ο  πλαστικός χειρουργός, θα προτείνει την πιο σωστή τεχνική για την προσωπικότητα του ενδιαφερομένου. Κάνει μια προσεκτική παρατήρηση της μύτης από όλες τις πλευρές και γωνίες, συνεχίζει με την ψηλάφηση της ρινικής πυραμίδας και πιστοποιεί με επαγγελματικά εργαλεία την πιθανή παρουσία εσωτερικών προβλημάτων που αφορούν στη λειτουργικότητα.

Η καλή επικοινωνία σας με τον ιατρό σας είναι σημαντική.Στην πρώτη σας συμβουλευτική επίσκεψη, ο χειρουργός θα σας ρωτήσει πώς θα επιθυμούσατε να είναι η τελική εικόνα της μύτης σας, θα εκτιμήσει την δομή της ρινός και του προσώπου και θα συζητήσει μαζί σας τις δυνατότητες.

Αυτό που έχει σημασία στο σχεδιασμό της επέμβασης δεν είναι απλά η επιλογή μιας τέλειας μύτης, αλλά εκείνης του τέλειου σχήματος μεν που ταιριάζει όμως στο συγκεκριμένο πρόσωπο.Έτσι, ο σχεδιασμός και η χρήση υψηλής «τεχνολογίας» όπως η ψηφιακή προσομοίωση είναι απαραίτητο εργαλεία για την επιλογή τόσο του σχήματος όσο και του μεγέθους. Η ψηφιακή προσομοίωση επιτρέπει στο άτομο να βλέπει παράλληλα την πραγματική του εικόνα και την εικόνα του μετά από χειρουργική παρέμβαση («πριν& μετά»).Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε ποιες είναι οι προσδοκίες του από μία επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, ώστε να υπάρξει η πλήρης κατανόηση όλων των πιθανών επιλογών. Θα σας εξηγήσει επίσης τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα.Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την δομή των ρινικών οστών και χόνδρων, το σχήμα του προσώπου σας, το πάχος της επιδερμίδας σας, την ηλικία σας και τις προσδοκίες σας.

Ο χειρουργός σας επίσης θα σας εξηγήσει την τεχνική και τον τύπο αναισθησίας που θα χρησιμοποιησει, τον τύπο των εγκαταστάσεων όπου η επέμβαση θα διενεργηθεί, τους σχετικούς κινδύνους και το κόστος και τις επιλογές που μπορείτε να έχετε. Τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν περιλαμβάνουν καλλωπιστικές επεμβάσεις, ωστόσο, εάν η διαδικασία διενεργείται για λόγους αποκατάστασης, για να διορθώσετε αναπνευστικό πρόβλημα ή δυσμορφία, η διαδικασία μπορεί να καλύπτεται. Ελέγξτε με τον ασφαλιστή σας και λάβετε προέγκριση για την επέμβασή σας.

Σιγουρευτείτε ότι έχετε ενημερώσει τον χειρουργό σας για προηγούμενες επεμβάσεις ρινός ή για τυχόν τραυματισμούς σε αυτήν, ακόμη και αν ήταν πολλά χρόνια πριν. Επίσης πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας για το αν έχετε αλλεργίες ή δυσκολία στην αναπνοή.Εάν παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες ή αντικαταθλιπτικά ή αν καπνίζετε. Μην διστάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας οποιαδήποτε ερώτηση, ειδικά εκείνες σχετικά με τις προσδοκίες σας και τις ανησυχίες σας σχετικά με το αποτέλεσμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΣΑΣ

Ο χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα προετοιμαστείτε για την επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων κατευθύνσεων σχετικά με την διατροφή σας, το κάπνισμα, την λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων, και οδηγίες για το πώς θα καθαρίζετε το πρόσωπό σας.

Ακολουθώντας προσεκτικά αυτές τις οδηγίες, θα βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή της επέμβασης. Καθώς κάνετε όλες τις προετοιμασίες, φροντίστε ώστε κάποιος να σας συνοδεύσει μετά το χειρουργείο και να σας βοηθήσει για μερικές μέρες μετά το χειρουργείο, εάν χρειάζεται.

ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ  

Συνήθως γίνεται σε εγκαταστάσεις ημερήσιας νοσηλείας για περιορισμό του κόστους και ευκολία. Πολύπλοκες διαδικασίες μπορείν να απαιτούν σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο.

ΤΥΠΟΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ  

Η ρινοπλαστική μπορεί να γίνει με γενική ή τοπική αναισθησία εξαρτώμενο από την βαθμό δυσκολίας της διαδικασίας και τί εσείς και ο χειρουργός σας προτιμάτε. Με τοπική αναισθησία, δεν θα έχετε αίσθηση της ρινός και της περιοχής που την περιβάλλει.Θα έχετε τις αισθήσεις σας κατά την διάρκεια του χειρουργείου, όμως θα είστε χαλαρωμένη και δεν θα έχετε καμία αίσθηση του πόνου. Με γενική αναισθησία, θα κοιμηθείτε καθ’όλη την διάρκεια της επεμβάσεως.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ  

Η ρινοπλαστική συνήθως διαρκεί μία με δύο ώρες, ενώ πολύπλοκες διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.Κατά την διάρκεια της επέμβασης το δέρμα αποχωρίζεται από το πλαίσιο των οστών και των χόνδρων, και εν συνεχεία προσαρμόζεται στο επιθυμητό σχήμα.Η προσαρμογή θα εξαρτηθεί από τον βαθμό του προβλήματος και την προτίμηση του χειρουργού σας ως προς την τεχνική.Τέλος, το δέρμα επανατοποθετείτε στο νέο πλαίσιο. Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί διενεργούν την ρινοπλαστική εσωτερικά, δημιουργώντας τις τομές στο εσωτερικό του ρουθουνιών. Άλλοι προτιμούν την «ανοικτή» διαδικασία ειδικά σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις. Κάνουν μία μικρή τομή κατά μήκος της στηλίδος, την κάθετη στήλη ιστού που διαχωρίζει τα ρουθούνια. Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση, τοποθετούνται μαλακοί / εύπλαστοι πλαστικοί νάρθηκες ώστε να διατηρηθεί το νέο σχήμα της μύτης. Επίσης, μπορούν να τοποθετηθουν ταμπον μέσα στα ρουθούνια για να σταθεροποιηθεί το διάφραγμα, το διαχωριστικό τείχος μεταξύ των διόδων του αέρα.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ  

Μετά το χειρουργείο, ειδικά τις πρώτες 24 ώρες – θα αισθάνεστε το πρόσωπό σας οιδηματώδες, η μύτη σας δε θα πονά, μπορεί να έχετε ομως ελαφρύ πονοκέφαλο. Μπορείτε να ελέγξετε οποιαδήποτε δυσφορία με την αναλγητική φαρμακευτική αγωγή που θα σας χορηγήσει ο χειρουργός σας. Φροντίστε να μείνετε στο κρεβάτι για 2 έως 5 ώρες, και μετά να μπορείτε να πάτε σπίτι σας, κρατώντας το κεφάλι σας ψηλά την πρώτη μέρα. Θα παρατηρήσετε ότι το οίδημα και τα μελάνιασμα γύρω από τα μάτια θα ενταθεί κατά το άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα, και η ένταση να κορυφώνεται μετά από 2-3 μέρες.

Με την εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων, το οίδημα θα υποχωρήσει και θα αισθανθείτε καλύτερα.Σε κάθε περίπτωση, θα αισθάνεστε καλύτερα από ότι θα φαίνεστε.Το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος και των εκχυμώσεων θα εξαφανισθεί σε περίπου δύο εβδομάδες.(ελαφρύ πρήξιμο – που θα παρατηρείτε μόνο εσεις και ο χειρουργός σας – θα παραμείνει για μερικούς μήνες. Ελαφρά ρινορραγία είναι αναμενόμενη κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας και μπορεί να αισθάνεστε βουλωμένη τη μύτη σας για μερικές εβδομάδες.

Ο χειρουργός σας θα σας ζητήσει να μην φυσήξετε την μύτη σας για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ οι ιστοί επουλώνονται. Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας όλες οι γάζες, ο νάρθηκας και τα ράμματα θα έχουν αφαιρεθεί ή απορροφηθεί.

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΕΙΣ ΣΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ...  

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ρινοπλαστική μπορούν να επιστρέψουν στις συνήθεις δραστηριότητές τους μέσα σε δύο ημέρες, και είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σχολείο ή στην καθιστική εργασία τους μετά από περίπου μία εβδομάδα.Θα πάρει αρκετές εβδομάδες, ωστόσο, εώς ότου μπορέσετε να ανταποκριθείτε σε έντονους ρυθμούς. Ο χειρουργός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για σταδιακή ανάληψη των συνιθισμένων σας δραστηριοτήτων.Είναι πιθανόν να περιληφθούν αυτές οι προτάσεις:αποφύγετε έντονες δραστηριότητες (jogging, κολύμβηση, κάμψεις, σεξουαλικές σχέσεις – οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενδέχεται να ανεβάσει την πίεσή σας) για δύο ή τρεις εβδομάδες.Αποφύγετε να χτυπάτε ή να τρίβετε την μύτη σας, ή τα ηλιακά εγκαύματα, για οκτώ εβδομάδες.Να είστε απαλοί στις κινήσεις σας όταν πλένετε το πρόσωπό σας, τα μαλλιά σας, ή κατά την χρήση καλλυντικών. Μπορείτε να φορέσετε φακούς επαφής, όταν αισθανθείτε έτοιμοι, αλλά τα γυαλιά είναι μία τελείως διαφορετική ιστορία.Όταν αφαιρεθεί ο νάρθηκας, δεν πρέπει να φορέσετε γυαλιά για τουλάχιστον 6-7 εβδομάδες, έως ότου η μύτη επουλωθεί εντελώς. Ο χειρουργός σας θα σας ορίσει συχνές επισκέψεις επανεξέτασης στους μήνες μετά το χειρουργείο σας, για να ελέγξει την πρόοδο της θεραπείας σας.Εάν έχετε ασυνήθιστα συμπτώματα μεταξύ των επισκέψεών σας ή εάν έχετε ερωτήσεις για το τί μπορείτε ή δεν μπορείτε να κάνετε, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Η ΝΕΑ ΣΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
 

Στις ημέρες που ακολουθούν το χειρουργείο σας, όταν το πρόσωπό σας θα είναι πρησμένο, με μελανιές, είναι εύκολο να ξεχάσετε ότι η εμφάνισή σας θα βελτιωθεί.Στην πραγματικότητα, πολλοί ασθενείς αισθάνονται έκπληξη για κάποιο καιρό μετά την επέμβαση – είναι απολύτως φυσιολγικό και κατανοητό. Μείνετε ήσυχοι ότι το στάδιο αυτό θα περάσει.

Μέρα με την ημέρα, η εμφάνιση της μύτης θα βελτιώνεται και η διάθεσή σας θα απογειωθεί από αισιοδοξία για τη ζωή με τη νέα μύτη. Σε διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων, δεν θα φαίνεται ότι πρόσφατα υποβληθήκατε σε επέμβαση ρινός. Βεβαίως, η επούλωση είναι αργή και σταδιακή διαδικασία. Μικρό οίδημα μπορεί να παραμείνει για μήνες, ειδικά στην άκρη.

Το τελικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής, μπορεί να φανεί μετά από ένα χρόνο ή και περισσότερο. Εν τω μεταξύ, μπορεί να βιώσετε απροσδόκητες αντιδράσεις από το φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον. Μπορεί να πουν ότι δεν βλέπουν μεγάλη διαφορά στην μύτη σας .Ακόμη μπορεί να σας φερθούν με ανακριτικό τρόπο ζητώντας να τους εξηγήσετε γιατί έχετε αλλάξει κάτι, εάν έχετε αλλάξει κάτι που εκείνοι αντιλαμβάνονται ως οικογενειακό ή φυλετικό σας γνώρισμα (μια μεγάλη καμπουρωτή και παρεκτοπισμένη, δυσλειτουργική μύτη που επιπλέον ροχαλίζει κιόλας). Εάν αυτό συμβεί, σκεφθείτε τί σας οδήγησε εξ’αρχής στην απόφαση αυτής της επέμβασης της ρινοπλαστικής. Εάν έχετε επιτύχει τους στόχους σας, τότε η επέμβαση είναι επιτυχής και αυτό είναι το ζητούμενο να είσαστε εσείς ευτυχισμενοι κι όχοι οι διπλανοί σας. Εξάλλου στην κλινική μας το διακριτικό αποτέλεσμα πάντα επιτυγχάνεται και τα σχόλια από εκείνους που δε σας γνώριζαν πριν και που τώρα μπαινουν στη ζωή σας είναι κολακευτικά και εξυψωτικά για την εξωτερική σας εμφάνιση.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου (και το καλοκαίρι), εφόσον η γενική κατάσταση της υγείας είναι απόλυτα ασφαλής. Συνήθως στις γυναίκες πρέπει να γίνεται 10 ημέρες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Εάν πρόκειται για επανορθωτική επέμβαση τότε ένα διάστημα 6 μηνών, απο τον τραυματισμό ή την προηγούμενη επέμβαση που προκάλεσε την αναγκαιότητα της επανόρθωσης είναι απαραίτητο.

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Εξηγεί τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της επέμβασης καθώς και τα αποτελέσματα που μπορούν να υπάρξουν.

Μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή σχεδιάζεται το επιθυμητό προφίλ (Μύτη, Πηγούνι, Χείλια, Προγούλι, αυτιά, μάγουλα). Ο έλεγχος είναι πιο πλήρης και η ίδια η απλή ρινοπλαστική αλλά και η πιο σύνθετη προφιλοπλαστική γίνεται ασύγκριτα πιο εύκολη και για τους δύο (τον ενδιαφερόμενο και τον πλαστικό χειρουργό). Βέβαια, όσο πιο συντηρητικός  είναι κανείς, τόσο πιο ευτυχισμένο κάνει τον ενδιαφερόμενο. Μια πιο διακριτική επέμβαση, στην οποία θα συμφωνούν από πριν όλοι, προσφέρει πιο εύστοχα αποτελέσματα.

Τελικά ηεπέμβαση της ρινοπλαστικής είναι αναγκαίαη θεωρείται προνόμιο λίγων?

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση αναγκαία και σε καμία περίπτωση δεν είναι στοιχείο πολυτέλειας. Αυτό συμβαίνει διότιη ανάγκη για αυξημένη αυτοπεποίθηση, ψυχική ισορροπία και ικανοποιητική κοινωνική ένταξη είναι πραγματική και όχι φανταστική.Έτσι, σε τελική ανάλυση η πλαστική χειρουργική είναι μία ιατρική ειδικότητα μέσα από την οποία εξυπηρετούνται οι ειλικρινείς, καλοπροαίρετοι και οι ισορροπημένοι άνθρωποι που αναγνωρίζουν ότι η διόρθωση προβλημάτων της εξωτερικής τους εμφάνισης επενεργεί θετικά στην ψυχολογία και στην κοινωνική τους υπόσταση.
 
 
πίσω
 
Η πλαστική της μύτης
  Ρινοπλαστική στο Youtube Ρινοπλαστική στο Twitter Ρινοπλαστική στο Facebook