Ρινοπλαστική, Πλατική μύτης, Ρινοπλαστική Δρ. Λύρας  
Plastic Surgeon, Rhinoplasty
 
about us contact
 
Πλαστικός Χειρουργός
 
(0030) 210-7219660
Βασ. Σοφίας 57, Κολωνάκι,
115 21 Αθήνα, Ελλάδα
lyras@lifting.gr
 

Κλειστή Ρινοπλαστική

Κλασσική κλειστή ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική μοιάζει με τη γλυπτική! Για να φτιαχτεί μια προτομή ο καλλιτέχνης πρέπει να γνωρίζει με σαφήνεια το πρότυπό του ώστε να του δώσει ζωογόνο έκφραση. Κάτι παρόμοιο γίνετε και στη ρινοπλαστικήόπουτο ζητούμενο είναι μια όμορφη, διακριτική μύτη που να ταιριάζει απόλυτα στο χαρακτήρα του ατόμου και να ικανοποιεί τα πρότυπα της έμφυτης καλαισθησίας του. Η κλειστή ρινοπλαστική είναι μια μικρή επέμβαση που διαρκεί από 20- 50 λεπτά και η οποία δεν παρουσιάζει ενοχλήσεις.

Η «κλειστή» τεχνική ορίζει όλες οι τομές να πραγματοποιηθούν στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, κατά μήκος της στηλίδαςκαι κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς του πτερυγίου. Η διαδικασία έιναι παρόμοια, καθώς οι τομές και οι παρεμβάσεις στα οστά και τους χόνδρους είναι ίδια αλλά δεν πραγματοποιούνται τομές στο δέρμα που περιβάλλει τη μύτη.Η επιλογή της τεχνικής εξαρτάται από την ικανότητα του χειρουργού αλλά και την πολυπλοκότητα του περιστατικού.Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τοποθετούμε ένα νάρθηκα που εξυπηρετεί στην διατήρηση του νέου σχήματος της μύτης και στην σταθεροποίηση του διαφράγματος.Στην κλασική ρινοπλαστική προβλέπεται η απελευθέρωση των δύο ρινικών οστών.

Με την ρινοπλαστική λοιπόν, μπορούμε να έχουμε μια καινούργια ξεκούραστη εικόνα τόσο στο προφίλ όσο και στην πρόσθια όψη του προσώπου μας, απαλλαγμένοι από κάθε ατέλεια. Να θυμάστε ότι η εμφάνιση δεν είναι απλώς η στατική εικόνα που βλέπουμε όλοι καθημερινά στον καθρέφτη μας, αλλά ο συνδυασμός σώματος, συναισθημάτων καιπροσωπικότητας. Στη διαμόρφωση αυτής της προσωπικότητας μπορεί να βοηθήσει η εμπειρία ενός καλού πλαστικού χειρουργού ο οποίος θα φροντίσει να εξαφανιστεί η όποια δυσαρμονία στο πρόσωπο μας, για να αφήνουμε τους άλλους να μας κοιτάζουν όχι μόνο "ανφάς"αλλά και “προφίλ”.

Στο τέλος, η ράχη πρέπει να είναι ίσια ή καμπυλωτή, η πυραμίδα της μύτης συμμετρική και τα ρουθούνια όμοια. Οι εκχυμώσεις θα υπάρχουν για μία εβδομάδα, οπότε το άτομο πρέπει να χαλαρώσει τις εξόδους για 10 ημέρες.Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί μετά από 6-12 μήνες.

Σε ποιους απευθύνεται η κλειστή ρινοπλαστική

-Σε όλα τα νεαρά άτομα που έχουν μια μεγάλη μύτη η οποία τους δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα ή αναπνευστική δυσκολία. Η μικρότερη ηλικία στην οποία επιτρέπεται να γίνει η ρινοπλαστική, είναι από τα 18-21 χρόνια για τα αγόρια και από τα 16-18 χρόνια για τα κορίτσια.

  • Σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες από 18-35 ετών, που η επαγγελματική τους δραστηριότητα απαιτεί μια άψογη εμφάνιση.
  • Σε ενήλικες των 40-50 ετών, όπου με το πέρασμα των χρόνων η μύτη τους έχει μεγαλώσει ή χοντρύνει ή δείχνει πιο έντονη επειδή έχει μειωθεί το λίπος στην περιοχή του προσώπου.
  • Σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που έχουν ρινόφυμα, δηλαδή, η μύτη μεγαλώνει σε μέγεθος με τα χρόνια και φλεγμαίνει.
  • Σε άτομα που έχουν κάνει προηγούμενη ρινοπλαστική με την οποία δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι.

Η επέμβαση

Η επεμβάση κλειστής ρινοπλαστικής μπορεί να γίνει τόσο με γενική όσο και με τοπική αναισθησία, ανάλογα με τον σχεδιασμό της επέμβασης. Η επέμβαση τεχνικά ξεκινά με ειδική διεργασία μέσα από τα ρουθούνια με μικρές εσωτερικές τομές όπου επιτρέπεται η είσοδος λεπτών εργαλείων ώστε να μπορεί ο χειρουργός να εργαστεί στον οστεϊνό ή τον χόνδρινο σκελετό.

Τα ράμματα είναι λεπτά και απορροφήσιμα. Το δέρμα που περισσεύει, σε περιπτώσεις μεγάλης παρέμβασης, προσαρμόζεται με το χρόνο, στη νέα του θέση, και οι εκχυμώσεις απορροφώνται σύντομα. Στο τέλος της επέμβασης η εμφάνιση της μύτης πρέπει να είναι συμμετρική (ίσια ή καμπυλωτή – σε αρμονία με τα στοιχεία του προσώπου) και τα ρουθούνια παρόμοια.

Οι εκχυμώσεις υποχωρούν σε 2-6 ημέρες, ανάλογα το είδος της επέμβασης. Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί 6 μήνες μετά την επέμβαση, διάστημα κατά το οποίο θα έχει υποχωρήσει εντελώς το οίδημα. Για παράδειγμα στη μη ολική ρινοπλαστική, ηεπέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, επεμβαίνοντας μόνο στην άκρη της μύτης και τα ρουθούνια. Διαρκεί από 20-40 λεπτά και μπορεί να γίνει από το εσωτερικό της μύτης ή με τεχνική "open" ανυψώνοντας τον χόνδρο ανάμεσα στα ρουθούνια για να ανορθωθεί η άκρη της μύτης.

Στη δεύτερη περίπτωση ο χειρουργός θα κάνει ορισμένα μικροραμματάκια τα οποία απορροφώνται μετά από μια εβδομάδα. Σπανίως διενεργείται αυξητική ρινοπλαστική, μια επέμβαση που γίνεται συνήθως μετά από κάποιο ατύχημα ή από “υπερβολική” προηγούμενη ρινοπλαστική ή επέμβαση διαφράγματος. Στις περιπτώσεις αυτές η επέμβαση γίνεται με τη μεταμόσχευση χόνδρου ή οστού από άλλο μέρος του σώματος. Η παλαιότερη τεχνική της ανοιχτής ρινοπλαστικής περιλαμβάνει μια τομή στη στυλίδα η οποία είναι εξωτερική και πρέπει να αποφεύγεται. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται μόνο στις περιπτώσεις των παραμορφωτικών συνδρόμων και την αποφεύγουν οι αισθητικοί χειρουργοί.

Επιλέξτε το αποτέλεσμα

Ο γιατρός θα σας δείξει 4-5 εφικτά, από τεχνικής απόψεως, αποτελέσματα και μαζί θα αναλύσετε τις πιθανές εικόνες που ταιριάζουν στο προφίλ σας για να κάνετε την τελική επιλογή. Η εικονική αυτή προσομοίωση δεν είναι δεσμευτική - αλλά καθοδηγητική και συμβουλευτική με σκοπό να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις λεπτομέρειες της επέμβασης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η επέμβαση είναι ασφαλής και ανώδυνη και πραγματοποιείται σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα παρουσία έμπειρου αναισθησιολόγου. Διαρκεί μία ώρα από έμπειρο πλαστικό χειρουργό ενώ μισή επιπλέον ώρα για το λειτουργικό μέρος του ρινικού διαφράγματος. Στην ρινοπλαστική εκτός από το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα είναι απαραίτητη η βελτίωση της λειτουργίας της ρινός. Έτσι, η ταυτόχρονη παρουσία εξειδικευμένης θεραπείας διασφαλίζει άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Το ρινικό διάφραγμα υποστηρίζει το σκελετό της μύτης και διασφαλίζει την είσοδο του οξυγόνου μέσω της αναπνοής. Σκολίωση, απόφραξη, ροχαλητό, αναπνευστικές δυσλειτουργίες, αποκαθίστανται με τον ευθειασμό του διαφράγματος. Επίσης, οι ρινικές κόγχες πρέπει να λειτουργούν σωστά Μετά από την επέμβαση τοποθετούνται στο εσωτερικό της μύτης λεπτά ταμπόν που αφαιρούνται την επομένη.

Επίσης, ένας λεπτός νάρθηκας για μία εβδομάδα περίπου. Ο ασθενής οδηγείται στο δωμάτιο ταχείας ανάρρωσης & λαμβάνει μετεγχειρητικές οδηγίες. Μπορεί αναλόγως της επέμβασης να φύγει για το σπίτι του σε λίγες ώρες ή λιγότερο συχνά, να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. Δίδονται οδηγίες μετεγχειρηρητικές: για ελαφρά διατροφή, αποφυγή καπνίσματος. Την επομένη της επεμβάσεως το οίδημα μπορεί να είναι έντονο ίσως να υπάρχουν και κάποιες εκχυμώσεις κάτω από τα μάτια οι οποίες όμως φεύγουν γρήγορα. Αποφεύγουμε να φοράμε γυαλιά ή να φυσάμε τη μύτη, και για τον καθαρισμό αυτής χρησιμοποιούμε Physiomer.

Μετά από μία εβδομάδα αφαιρείται ο νάρθηκας και επιστρέφει κανείς στις συνήθεις δραστηριότητές. Το οίδημα υποχωρεί σταδιακά. Πριν από την επέμβαση διενεργείται πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος διασφαλίζοντας έτσι την καλή υγεία του/της ασθενούς. Επίσης, θα πρέπει ο ασθενής να ενημερωθεί διεξοδικά για όλες τις παραμέτρους της επεμβάσεως ώστε ο ενδιαφερόμενος να οδηγηθεί στο χειρουργείο με ηρεμία που είναι πάντα σημαντική για την έκβαση κάθε επέμβασης

Κατάλληλη εποχή


Η αλήθεια είναι ότι όλο το χρόνο ακόμα και το καλοκαίρι μπορεί κάποιος να υποβληθεί σε ρινοπλαστική. Συνήθως στις γυναίκες γίνεται 10 ημέρες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Οι εκχυμώσεις θα υπάρχουν για μια εβδομάδα, οπότε το άτομο πρέπει να αποφύγει την κοινωνική επαφή τουλάχιστον για 10 ημέρες. Η ρινοπλαστική αναδεικνύει τη δυναμική της καινούργιας ξεκούραστης εικόνας.

Η έκφραση του προσώπου, απαλλαγμένη από αντιαισθητικές δύσμορφες λεπτομέρειες των γραμμών του, παραμένει αναλλοίωτη. Το χαμόγελο αποκτά άλλη δυναμική. Το βλέμμα γίνεται πιο γλυκό όταν μια πλατιά μύτη γίνει πιο λεπτή, αυξάνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ των ματιών, κάνοντας τα μάτια να αναδείξουν την ομορφιά τους. Τα νεανικά μάγουλα γίνονται πιο σημαντικά όταν η γαμψή ράχη μιας μύτης έχει εξαφανιστεί. Έτσι τα στοιχεία αυτά τονίζονται περισσότερο και ενισχύουν την κοινωνικότητα του ανθρώπου και την αυτοπεποίθηση του, καθώς η αρμονική εμφάνιση αποτελεί μέσο αγωγής αξιολογικής ευαισθησίας διευκολύνοντας τη συμμετοχή του ατόμου στην κοινωνική διαδικασία.

Για την επιλογη και την συγκριση μεταξύ των δυο τεχνικών, της ανοικτής και της κλειστής ρινοπλαστικής
πατίστε εδώ
 
 
πίσω
 
Κλειστή Ρινοπλαστική, Ρινοπλαστική
  Ρινοπλαστική στο Youtube Ρινοπλαστική στο Twitter Ρινοπλαστική στο Facebook