Ρινοπλαστική, Πλατική μύτης, Ρινοπλαστική Δρ. Λύρας  
Plastic Surgeon, Rhinoplasty
 
about us contact
 
Πλαστικός Χειρουργός
 
(0030) 210-7219660
Βασ. Σοφίας 57, Κολωνάκι,
115 21 Αθήνα, Ελλάδα
lyras@lifting.gr
 

Προφιλοπλαστική

Αποκτήστε το προφίλ που ταιριάζει στον τύπο του προσώπου σας!

Η προφιλοπλαστική είναι η δημοφιλέστερη αισθητική επέμβαση στη χώρα μας, είναι από εκείνες τις διορθωτικές επεμβάσεις με τον πιο καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία του ατόμου. Δίνει την δυνατότητα να επανασχεδιάσουμε ολοκληρωτικά το προφίλ του πρόσωπου, επεμβαίνοντας στα σημεία-κλειδιά του, δηλαδή μύτη, πηγούνι, χείλη, ζυγωματικά, κρόταφοι, γνάθος και προγούλι. Μια εβδομάδα μετά, όλα είναι όπως πριν, χωρίς σημάδια ή ενοχλήσεις, ενώ τόσο στο προφίλ όσο και η πρόσθια όψη του προσώπου δείχνουν πλέον τη δυναμική της καινούργιας ξεκούραστης εικόνας. Η έκφραση παραμένει αναλλοίωτη ενώ το χαμόγελο αποκτά άλλη δυναμική. Το βλέμμα γίνεται πιο γλυκό, η απόσταση μεταξύ των ματιών αυξάνεται, μεγαλώνοντάς τα!

Έτσι τα στοιχεία αυτά τονίζονται περισσότερο και ενισχύουν την κοινωνικότητα του ανθρώπου, την αυτοπεποίθηση, την ηρεμία του.

Ποιοι μπορούν να κάνουν την επέμβαση ?


Νεαρά άτομα με μεγάλη μύτη, που τους δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα ή αναπνευστική δυσκολία. Γυναίκες και άνδρες 18-35 ετών, με επάγγελμα που απαιτεί άψογη εμφάνιση. Άτομα πιο ώριμα 40-50 ετών, στα οποία η μύτη μεγαλώνει ή χοντραίνει καθώς μεγαλώνουν ή παρουσιάζεται πιο έντονη επειδή έχουν αδυνατίσει. Άτομα άνω των 60 ετών όταν η μύτη μεγαλώνει σε μέγεθος με τα χρόνια και φλεγμαίνει (ρινόφυμα). Η κατώτερη ηλικία για την ρινοπλαστική, είναι τα 18-21 χρόνια για τα αγόρια και τα 16-18 χρόνια για τα κορίτσια. Σε ακραίες όμως περιπτώσεις (πολύ ογκώδης μύτη) σε νεαρότερα άτομα δεν είναι απαραίτητο να αναβάλλεται η επέμβαση επί μακρόν.

Μπορείτε να δείτε από πριν πως θα είναι το προφίλ σας μετά

Η πρώτη επίσκεψη είναι πολύ σημαντική. Ειδικά ο  πλαστικός χειρουργός, θα προτείνει την πιο σωστή τεχνική για την προσωπικότητα του ενδιαφερομένου. Κάνει μια προσεκτική παρατήρηση της μύτης από όλες τις πλευρές και γωνίες, συνεχίζει με την ψηλάφηση της ρινικής πυραμίδας και πιστοποιεί με επαγγελματικά εργαλεία την πιθανή παρουσία εσωτερικών προβλημάτων που αφορούν στη λειτουργικότητα. Εξηγεί τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της επέμβασης καθώς και τα αποτελέσματα που μπορούν να υπάρξουν. Κατόπιν, μέσω ηλεκτρ.υπολογιστή σχεδιάζεται το επιθυμητό προφίλ (Μύτη, Πηγούνι, Χείλια ,Προγούλι). Ο έλεγχος είναι πιο πλήρης και η ίδια η προφιλοπλαστική γίνεται ασύγκριτα πιο εύκολη και δεν περικλείει κίνδυνο ούτε επιπλοκές. Βέβαια, όσο πιο συντηρητικός  είναι κανείς, τόσο πιο ευτυχισμένο κάνει τον ενδιαφερόμενο. Μια πιο διακριτική επέμβαση, στην οποία θα συμφωνούν από πριν όλοι, προσφέρει πιο εύστοχα αποτελέσματα.

Πως διενεργείται η επέμβαση

Η Μύτη 

Η επέμβαση γίνεται τόσο με γενική όσο και τοπική αναισθησία, αποκλειστικά μέσα από το εσωτερικό (τα ρουθούνια) πάνω στον οστεοχονδρικό σκελετό, μειώνοντας ένα ένα τα διάφορα στοιχεία του για το καινούργιο σχήμα.Η κατανομή του δέρματος που περισσεύει προσαρμόζεται με την επίδεση. Απορροφάται σύντομα και έτσι δεν μας απασχολεί κατά το σχεδιασμό. Εξάλλου είναι πολύ ελαστικό και συστέλλεται εύκολα. Στο τέλος, η ράχη πρέπει να είναι ίσια ή καμπυλωτή, η πυραμίδα της μύτης συμμετρική, τα ρουθούνια ίδια και να μην περισσεύουν χόνδροι. Οι εκχυμώσεις θα υπάρχουν για μια εβδομάδα, οπότε το άτομο πρέπει να χαλαρώσει τις εξόδους για 10 ημέρες. Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί 6-12 μήνες μετά.

Η επέμβαση γίνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (και το καλοκαίρι),
με γενική κατάσταση της υγείας πολύ καλή.   Σπανιότερα, η ρινοπλαστική δεν είναι μειωτική, δεν αποσκοπεί δηλαδή στη μείωση της μύτης αλλά στην αύξησή της. Αυτό συμβαίνει ύστερα από ατύχημα (τραυματισμούς), μετά από προηγούμενες υπερβολικές ρινοπλαστικές ή μετά από επεμβάσεις ρινικού διαφράγματος. Η λύση βρίσκεται στην μεταμόσχευση χόνδρου ή οστού από άλλο μέρος του σώματος ή και ειδικών ενέσεων (πιο απλές περιπτώσεις).   

Το Πηγούνι

Συνήθως, αλλά όχι πάντα, στο σχεδιασμό μιας ρινοπλαστικής, ο πλαστικός χειρούργος θα πρέπει, σύμφωνα με ειδική μελέτη της αρμονίας  του νέου προφίλ, να εστιάσει και στην περιοχή του πηγουνιού, εφόσον μια μεγάλη μύτη μπορεί να κάνει το πηγούνι να φαίνεται μικρό ή  και το αντίστροφοΜε μοντέρνα σχεδιασμένα ειδικά εμφυτεύματα μπορεί κανείς να εναρμονίσει αισθητικά το προφίλ του προσώπου διορθώνοντας ένα μικρό πηγούνι ή ένα μεγάλο προγούλι με πρόσβαση από την έσω επιφάνεια του κάτω χείλους. Τα εμφυτεύματα από συνθετικό υλικό (κοράλλι πορώδες ηλιοπλαστικό ή φυσικό οστούν) για το πηγούνι τα ζυγωματικά και την μύτη επίσης χρησιμοποιούνται σε μερικές επιλεγμένες περιπτώσεις ειδικά όταν η δυσμορφία περιλαμβάνει ασυμμετρίες στο πρόσωπο. Ορισμένες φορές χρησιμοποιείται και το αυτολογο λίπος (δηλ. λιπος από τον ίδιο τον οργανισμό μας) για εφαρμογή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Το  Προγούλι (διπλοσάγονο)

Με την πάροδο των χρόνων και με την εναλλαγή συναισθημάτων και εμπειριών(καθιστική ζωή, άγχος, παραπάνω κιλά) το προφίλ του προσώπου ενδέχεται να ‘βαρύνει’, με την έννοια ότι η περιοχή κάτω από το σαγόνι να γεμίσει με λίπος και να μην υπάρχει πλέον η γωνία που χωρίζει το σαγόνι από το λαιμό(διπλοσάγονο). Αιτίες μπορεί επίσης να είναι είτε κληρονομικές είτε υπερβολική παχυσαρκία, είτε ενδεχόμενη απώλεια πολλών κιλών που επιφέρουν χαλάρωση της περιοχής.

Σύμφωνα με το Δρα Λύρα , η αντιμετώπιση αυτού του αντιαισθητικού προβλήματος γίνεται με δύο τρόπους: είτε με λιποαναρρόφηση, μέσω μιας  λεπτής και ειδικά κατασκευασμένης για την περιοχή του σαγονιού, κάνουλας και με εφαρμογή τοπικής αναισθησίας και χωρίς παραμονή στην κλινική. Η δεύτερη μέθοδος είναι το κλασικό λίφτινγκ λαιμού επίσης με τοπική αναισθησία και χωρίς νοσηλεία. Τα αποτελέσματα είναι εξίσου εντυπωσιακά, αν και η μέθοδος είναι περισσότερο παρεμβατική από την λιποαναρρόφηση, δηλαδή ενέχει μακρύτερη επούλωση. Τελευταία εφαρμόζεται και η πολύ χρήσιμη τεχνική της laser λιπόλυσης, με την οποία μέσω μιας οπτικής ίνας το λίπος γαλακτοματοποιείται και ο οργανισμός το απορροφά  μέσα στις επόμενες εβδομάδες (www.ioannislyras.gr)

Νέα τεχνική ωτοπλαστικής

Μία νέα τεχνική ωτοπλαστικής που εφαρμόστηκε το 1999 και βελτιώθηκε το 2000 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Χειρουργικό Συνέδριο που έγινε τον Οκτώβριο του 2004 από τον πλαστικό χειρουργό Ιωάννη Λύρα και την ομάδα του. Αν αισθάνεστε ότι το πρόσωπό σας δεν κολακεύεται από την ύπαρξη των μεγάλων ή πεταχτών αυτιών σας, τότε υπάρχει και η λύση της πλαστικής χειρουργικής, με την νέα τεχνική του πλαστικού χειρουργού Δρ Λύρα. Από το Φεβρούαριο του 2000 έως και σήμερα 570 Έλληνες εκ των οποίων τα 17 είναι παιδιά κάτω των 12 ετών) υποβλήθηκαν σε επέμβαση τεχνικής ωτοπλαστικής από τον Δρ Λύρα και αντίκρισαν έναν καινούριο εαυτό στον καθρέφτη τους, πολύ πιο όμορφο και γοητευτικό.

Χωρίς προβλήματα


Συγκεκριμένα, η νέα αυτή μέθοδος που εφαρμόζεται στη χώρα μας παρακάμπτει προβλήματα που υπήρχαν με τις προηγούμενες μεθόδους, όπως το υπερβολικό πρήξιμο, την κλασική οπισθοωτιαία τομή και άρα τη μετεγχειρητική ουλή, και άλλες επιπλοκές, όπως πιθανά αιματώματα ή μολύνσεις που ήταν φυσικό να συμβαίνουν. «Το σκεπτικό της νέας τεχνικής βασίζεται στην ιδέα της αναδίπλωσης του χόνδρου, που αποτελεί το σκελετό του πτερυγίου του αυτιού και της σταθεροποίησής του σε μία θέση πιο κοντά στο κρανίο». Για να επιτευχθεί αυτό, γίνεται μία μικρή οπή στο οπίσθιο μέρος του πτερυγίου, μέσω της οποίας και με τη βοήθεια ενός μικρού ειδικού εργαλείου με το σχήαμ της λόγχης. Επιδιώκεται, λοιπόν με αυτόν τον τρόπο η χαλάρωση της μνήμης, του χόνδρου, του ωτός και δίδεται σ’αυτό το φυσικό σχήμα τύπου «Υ» που χαρακτηρίζει τα αυτιά όσων δεν έχουν το συγκεκριμένο αισθητικό πρόβλημα. Επιπλοκές δεν υπάρχουν, αν και τα ράμματα θα μπορούσαν να μολυνθούν, λόγος για τον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καλυφθεί με αντιβιοθεραπεία (ράμματα όμως χρησιμοποιούνται και στην κλασσική μέθοδο που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα εάν το ζητήσετε).

Ράμματα

Αμέσως μετά, μέσω έξι πολύ μικρών οπών που βρίσκονται κρυμμένες στις αναδιπλώσεις του προσθίου τμήματος του πτερυγίου του ωτός, τοποθετούνται τρία λεπτά ράμματα από απορροφήσιμο υλικό. Αυτά διατηρούν το νέο σχήμα που έχουμε επιτύχει με το χόνδρο του αυτιού να βρίσκεται στη σωστή θέση, χωρίς όμως να έχον γίνει αισθητοί οι χειρισμοί που προηγήθηκαν αν και μερικές φορές όταν τα ώτα έχουν πολύ λεπτό δέρμα, μπορεί οι περιοχές με ανεπαρκή ιστική κάλυψη να περιλαμβάνουν και ίχνη της επέμβασης (σημεία με εμφανή χόνδρο). Τον τελευταίο και μάλλον καθοριστικό ρόλο στην επέμβαση τον έχει ο ίδιος ο ασθενής, ο οποίος παρατηρεί το σχήμα του νέου του αυτιού στον καθρέφτη και μάλιστα κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Έτσι έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει με τη δική του άποψη στο οριστικό αποτέλεσμα. Ο ασθενής φεύγει για το σπίτι του την ίδια μέρα με επίδεσμο ο οποίος αφαιρείται την επόμενη ημέρα και τα αυτιά θα είναι πρησμένα και κόκκινα για περίπου μία εβδομάδα.

Και σε παιδιά

Η επέμβαση διαρκεί μόνο 20 λεπτά σε περιβάλλον μικρού εξωτερικού χειρουργείου και με τοπική νάρκωση, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του ασθενούς.Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε παιδιά από 6 ετών και άνω χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη ταλαιπωρία.

Αποτέλεσμα


Τα αποτελέσματα είναι σαφώς καλύτερα με τη νέα τεχνική τόσο από αισθητικής άποψης όσο και από πρακτικής άποψης (στους 16 ασθενείς στους οποίους είχε προηγηθεί άστοχη ανοικτή-κλασική μέθοδος, οι οποίοι σε ποσοστό 100% βρήκαν τη νέα μέθοδο ασυγκρίτως πιο εύκολη και αποτελεσματική).

Συμπέρασμα:


Μία πάρα πολύ καλή νέα προσωπική μέθοδος ωτοπλαστικής με εξαιρετικό βαθμό ικανοποίησης στο 90% των ασθενών και πολύ λίγες ουσιαστικές επιπλοκές (αναστροφή, ασυμμετρίες άνω των 5 μοιρών, μολύνσεις, επιμολύνσεις, εμφανή εναπομείναντα ράμματα, ένα χηλοειδές σε παιδί και άλλου τύπου δυσμορφίες), κυρίως στα αρχικά περιστατικά (2000-2002). Δεν παρατηρήθηκαν καθόλου αιματώματα και οι συνέπειές τους, ακριβώς επειδή η μέθοδος είναι κλειστή (δεν εφαρμόζεται εκτεταμένη αποκόλληση μεταξύ των διαφόρων στρωμάτων των ιστών του πτερυγίου και κανένας χειρισμός στην ενδοκρανιακή μοίρα). Η νέα τεχνική συνεχώς εξελίσσεται και πιστεύουμε ότι αποτελεί μία συγκριτικά πιο εύκολημέθοδο σε σχέση με την κλασική, η οποία μπορεί τελικά να γίνει αποδεκτή ως μέθοδος επιλογής.

Τα Χείλια


Το στόμα και συγκεκριμένα τα χείλη, με την πάροδο των ετών, μπορούν εύκολα να προδώσουν την ηλικία μας ή απλά να δείξουν  το άτομο πιο κουρασμένο απ’ ο, τι είναι. Η πιο απλή λύση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό είναι να τοποθετήσουμε δικό μας λίπος  στα χείλη  προερχόμενο από άλλη περιοχή του σώματός μας όπου μπορεί να υπάρχει άφθονο (περιοχές όπως το κάτω μέρος της κοιλιάς, τα γόνατα ή τα αντιαισθητικά ψωμάκια)-η τεχνική αυτή ονομάζεται λιποπλαστική, είναι απλή, εξωτερικού ιατρείου και ανώδυνη.

Η μικρή ποσότητα λίπους αφαιρείται και τοποθετείται σε ειδικές σύριγγες  απ’ όπου κατόπιν επανατοποθετείται στην περιοχή που επιθυμούμε. Άλλες επιλογές είναι:  το καλής ποιότητος υαλουρονικό οξύ ειδικά φτιαγμένα για μαλακά φυσικά χείλη (λύση η οποία είναι και η καλύτερα από όλες, αν και προσωρινή γιατί το αποτέλεσμα διαρκεί μόνο ένα έτος)  και τα μόνιμα στερεά εμφυτεύματα.  Τα μόνιμα υγρά εμφυτεύματα πρέπει να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν συχνά (αν και όχι πάντα) επιπλοκές και αντιαισθητικά αποτελέσματα. 

Τα φυσικά χείλη είναι ότι καλύτερο υπάρχει για ένα όμορφο πρόσωπο.  Οι περισσότερες γυναίκες εξάλλου βρίσκουν όμορφα τα χείλη της Μόνικας Μπελούτσι.   Οι παραπάνω επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με την ρινοπλαστική με ευκολία και αξιοπιστία και άψογο αποτέλεσμα.
 
 
πίσω
 
Προφιλοπλαστική
  Ρινοπλαστική στο Youtube Ρινοπλαστική στο Twitter Ρινοπλαστική στο Facebook